Tillbaka
11 oktober 2010

2-3 oktober 2010

Hösten 2010 var vi fyra grabbar från Hondaklubben som tog färjan över till Gotland för att lära känna Gotland Ring, en 3200 meter lång och slingrig racerbana som ligger vid ett gammalt kalkbrott på norra Gotland. En bana som sägs vara Sveriges svåraste bana.

På lördagen var det tidig frukost så att vi kunde vara på plats när banan öppnade klockan tio. På lördagen åkte vi tillsammans med GRC som arrangerade banträff. Det var kanske 15-20 bilar totalt. Det var mycket Porsche där, men även BMW, Mustang och en annan Honda. Och vädret var helt perfekt med sol och lätt vind.

Först körde vi följevarv för att lära oss idealspåret i banan. Och snacka om att banan slingrar och lever rövare med en. Man kan kalla den en riktig utmaning.. Efter det passade jag på att byta till r-belägg och r-däck så att jag kunde gasa på ordentligt.

Första passet hamnade jag tillsammans med tre st GT3 RS. Och antagligen var de lite försiktiga och försökte lära känna banan, och kanske sin bil, för jag höll ungefär jämnt tempo med dem. Jag lyckades till och med köra om dem alla tre. Tyvärr startade aldrig videokameran så det finns bara i minnet..

Därefter var det dags för lunch. Vi åkte iväg i konvoj till en krog på andra sidan viken i Kappelshamn, där vi fick hamburgare. Riktigt, riktigt goda hamburgare! Med riktigt trevligt sällskap.. Fast strax var det dags att åka tillbaka för att köra mera..

På eftermiddagen började få kläm på banan mer och mer och klämde till med en varvtid på 1:39:10. Nu fick jag igång videokameran också. Dessutom blev jag filmad bakifrån i många varv också, så nu är vinterkvällarna räddade..

På kvällen åkte vi tillbaka till stugan där vi grillade, pratade och gick igenom dagens körningar minutiöst. En klart trevlig kväll! Söndag morgon skuttade vi upp tidigt för att vara tillbaka på banan så tidigt som möjligt.

Fast när jag skulle byta tillbaka till r-däck såg jag att vänster bromsskiva fram hade spruckit! Fast med erfarenhet från Gelleråsen hade jag med mig nya skivor så det var bara att byta direkt. Och en stund senare kunde jag återigen gasa ut på banan :-)

Det var rätt häftigt för vi var bara fyra bilar som hade hela banan för oss själva. Det var jag, två CRX-racers och en GT3 RS som kunde gasa på för allt vad vi orkade. Så småningom lyckades jag komma ner på 1:38:50 vilket blev min bästa varvtid.

Däremot var det sämre med luncharrangemanget. Till slut fick vi åka till Sjökrogen i Vallerviken för att få mat, riktigt god mat. Men det var ett par mil dit, och fastän det skulle ingå fick vi vackert betala ändå.. Aja, det löser sig säkert.

Framåt eftermiddagen kände jag att nu går det inte fortare, så jag gav upp. Benci däremot fortsatte intensivt och slog till slut med en varvtid på makalösa 1:35:20. Ett stort grattis! Sedan var det bara att byta tillbaka till vanliga bromsar och gatdäck, lasta bilen och åka till färjan.

Fastän vi stannade och åt pizza hann vi med färjan utan problem. Däremot hamnade jag allra längst bak på lastbilsdäck, så när vi nådde Nynäshamn åkte jag av som mer eller mindre sista bil, och hamnade i långa köer genom Nynäshamn och vägbygget på 73:an. Men vid midnatt var jag hemma, och somnade som en stock.


Mina bilder


(Länk till egen bildsida)


Andras bilder

Fotograf: Paul K

(Öppnas i separata bildfönster)


>> Mera bilsport