Tillbaka
19 januari 2015

Yas Marina

THE FINAL COUNTDOWN - 22-23 NOVEMBER 2014

Lördag 22/11

Den sista veckan i november övergav vi det svenska mörkret och åkte till UAE med ett par kompisar. Huvudattraktionen (förutom solen och värmen) var årets sista F1-lopp, Abu Dhabis Grand Prix, på Yas Marina Circuit.

Lördag 22 november

Innan vi gav oss iväg till banan skjutsade vi ner tjejerna till stranden en bit västerut eftersom de inte skulle med till Yas Marina. Sedan vände vi bilen söderut och tänkte att nu är det ljust så nu hittar vi..

Det var ett misstag. Helt plötsligt kom det en skylt som sade att man skulle göra en U-sväng för att komma till Yas Marina. Eftersom vänstersvängar ofta är förbjudna där nere tänkte vi att det skulle kunna stämma eftersom vi skulle svagt vänster. Men icke. Vi hamnade på allt mindre vägar och diverse byggprojekt innan vi åter ramlade ut på en större motorväg.

Det kändes som om vi körde på rätt håll, men var inte helt säkra. Skyltningen tydde dock på att det var rätt håll. Plötsligt kom det en ny skylt som pekade till Yas Marina tvärt åt höger, fast vi trodde vi skulle lite vänster. Dessutom låg vi i helt fel fil och det fanns ingen möjlighet att plötsligt korsa tre-fyra filer för att hinna svänga av där. Så vi fortsatte.

Där borde vi nog svängt för den avfarten gjorde förmodligen en 270-gradare till vänster. Istället fortsatte vi söderut och hamnade lite för långt innan vi kunde ta av. Sedan lät vi telefonen lotsa oss på småvägar fram till banan. Vilket tog sin tid. Men vi kom fram. Dock kunde vi inte parkera där. Istället var skyltningen bättre nu och vi följde vår bokstav, W.

Den ledde oss förbi banan, Ferrari World, Yas Mall, Ikea, Ferrari World och tillbaka till baksidan av banan.. Sedan svängde vi ut i ingenstans och efter ett tag kom vi fram till vår p-plats. Sedan blev det buss tillbaka till banan, vilket tog en halv evighet. Ivfsh var vi framme runt tre och letade upp vår plats som var precis ovanför inbromsningen efter den långa rakan. Tanken var att det borde hända mest där!

Vi hann se en del av kvalificeringen samt lördagens GP2-lopp, som blev väldigt hett. På första varvet var det rena kalabaliken precis framför oss när precis alla vi köra om varandra. Tyvärr hann jag inte få upp kameran i tid. Även resten av loppet var rätt händelserikt så vi stannade kvar till det var slut.

Sedan var det hög tid att åka tillbaka för klockan var nästan nio på kvällen. Det var givetvis korvstoppning i bussarna men till slut kom vi fram till bilen. Och på vägen tillbaka körde vi inte fel en enda gång, utan körde direkt den närmaste vägen. Det innebar ett fåtal svängar vid banan och sedan endast två svängar inne i stan. Hur enkelt som helst!

Söndag 23 november

Direkt efter frukosten plockade vi ut bilen och begav oss till banan för att inte missa GP3-loppet klockan tolv. Den här gången gick det bättre. Det blev en 'liten' felkörning inne i stan, och ytterligare en 'liten' borta vid banan. Felkörningen borta vid banan var en aning märklig; vi hamnade på fel sida en refug och kunde inte svänga av där vi ville.

Istället tog vi nästa avfart och hamnade inne i p-huset till Yas Mall. Och enda utfarten därifrån var direkt ut på motorvägen! Nåväl, sedan gick det fint att svänga av där vi ville så att vi kunde parkera. Sedan var vi framme vid ingången strax innan tolv. Som inte öppnade förrän tolv! Det visade sig att loppet inte skulle starta förrän 13 så vi var inte sena..

När vi gick in insåg vi att det var nästan folktomt eftersom de flesta inte skulle anlända förrän till själva GP:et. Så vi åkte upp till översta våningen för att titta på de inledande GP3 och GP2-loppen därifrån. Efteråt avnjöt vi mat och dryck i loungen, som var väldigt fräsch och fin. Vi gick inte ner till rätt våning förrän det var dags för huvudattraktionen.

Då var det desto mer folk där. Det fanns inte en tom stol runt oss, utan det var snarare knökfullt. Det skulle visa sig att i princip alla runt oss var engelsmän som hejade på Hamilton. Ställningen inför finalen var ju att Lewis Hamilton ledde med några poäng före sin stallkamrat Nico Rosberg. För att Rosberg skulle kunna bli världsmästare måste han vinna och Hamilton som bäst bli trea.

Kvalificeringen hade dock gått i Rosbergs tecken och han hade pole position före Hamilton. Så han hade verligen en reell chans att lyckas. Innan starten. För Rosberg gjorde en miserabel start samtidigt som Hamilton gjorde en perfekt start och tog ledningen direkt. I praktiken innebar det att om inget strulade så var det klart..

Men racing är racing, och mycket kan strula. Man kan bli påkörd, bilen kan strula, däcksbytena kan strula, strategin kan strula, och slutligen kan givetvis föraren strula. Nu hände inget av det här Hamilton. Däremot började Rosbergs bil strula, och då var givetvis hans chanser ännu mindre. Det gladde alla som satt runt om oss.

Jag deltar gärna i diverse jubel och glädjerop, men faktum är att de som satt runt om även jublade när det gick dåligt för Rosberg, och det är ju rätt dålig stil i mina ögon. Ivfsh försvann en del av spänningen när Rosberg inte kunde konkurrera längre, men det var fortfarande intressant att titta på avslutningen.

Dels är inget klart förrän det är klart, och dels är det tämligen fascinerande med att köra F1 på kvällen upplysta av tusentals superstarka strålkastare runtom banan. Nu vann Hamilton loppet utan några större hinder och han har verkligen blivit en av de stora förarna med sina två vunna mästerskap. Det är bara att lyfta på kepsen och gratulera!

Söndag 23/11


>> Mera bilsport