Tillbaka
13 november 2006

Formula Renault Racinglicens

Dag 1 : 2006-06-02

 

I fredags var jag på Sviestadsbanan i Linköping för att klara av det första steget mot en racinglicens för Formel Renault. En sådan kärra är i princip det snabbaste som får köras på svenska banor. 130 hk låter inte mycket, men med en vikt på 420 kg räcker det till mer än väl :-)

Vi var elva deltagare i ett väldigt proffsigt arrangemang och med en enorm tur med vädret. Efter en mycket blöt vecka hade vi en klarblå himmel över oss hela dagen. Först var det två timmars teori om hur bilarna funkar och om spårval, växlingspunkter och sådant.

Efter att ha bytt till racingkläder var det sedan dags att köra. Först fick vi köra väldigt långsamt efter en ledarbil som visade det optimala spårvalet. Speciellt Torparsvängen krävde en väldigt speciell linje för dessa lätta formelbilar. Sedan ökade tempot för varje varv och snart var vi nästan uppe i racetempo :-)

Till slut fick vi köra ett antal varv i eget tempo, utan ledarbil eller några andra begränsningar. Vi fick dock bara köra om andra på rakan, för att undvika onödiga olyckor. Bilar med öppna hjul har nämligen en tendens att börja flyga om man stöter ihop med någon annan..

Men allt gick bra, och man kunde verkligen stå på för fullt. På långa rakan var vi över 200 genom en lätt knyck innan det var dags att stå på bromsen. Några andra snurrade och bromsade på sig, men allt jag fick var en lätt sladd som gick bra att häva :-) Därefter fick jag köra några varv på banan med min egen bil :-) Underbart roligt!

  • Bilder
  • >> Nästa dag