Tillbaka
10 maj 2009

Tärningens Tvekamp

Goshindo


Vad är Goshindo?

Goshindo finns i flera olika former runt om i världen, precis som tex Ju-jutsu har flera olika varianter. Namnet goshindo är japanska, och betyder ungefär självförsvar eller "vägen att skydda sin kropp".

I Sverige finns det en form av Goshindo som är skapad av Lennart Collán. Stilen innehåller element från flera olika kampsporter så som brottning, boxning, thaiboxning och judo.

I Frankrike finns en annan stil med samma namn, som till skillnad från svenska goshindo är ett regelrätt jujutsusystem. Det finns även karatestilar och kempoklubbar som använder ordet goshindo i sitt namn.


Fritt flöde

Det utmärkande för goshindo är det fria träningskonceptet där man fokuserar på att utveckla funktionen av sina tekniker istället för formen. Om en teknik inte fungerar i kamp eller kräver mycket trixande är det inte goshindo.

Den andra utmärkande delen för goshindo är avsaknaden av ett regelrätt tekniksystem. Man jobbar istället efter ett matrissystem som utövarna själva fyller på med tekniker. Teknikerna hämtar man från träningsläger med olika världsmästare och andra framstående utövare på årligen återkommande träningsläger.

För en utomstående betraktare kan goshindo se ut som shootfighting i gi. Men även om goshindo tillåter hård kontakt vid tävling gäller alltid semikontakt mot huvudet, och knockout medför automatisk diskvalificering.


Gradering

All goshindoträning sker enligt Svenska Goshindoförbundets graderingskompendium. Kompendiet är en noga utarbetad kursplan som ger en snabb teknisk utveckling för utövarna. Utövarnas grad markeras med bältesfärg på samma sätt som inom judo och jujutsu. Kursplanen består först av ett allmänt program och sedan av ett individuellt program.

Det allmänna programmet: Samtliga grundtekniker som används i goshindon ryms inom de tre första graderna; gult, orange och grönt bälte. Goshindon har inga egna grundtekniker utan de är rakt av hämtade från boxningen, thaiboxningen, judon och brottningen. Dessa sätts sedan samman till ett brett kampflöde. Med regelbunden träning tar det ca 100 pass att gå igenom hela det allmänna programmet och gradera till grönt bälte.

Det individuella programmet: De individuella graderna är blått, brunt och svart bälte. Till dessa grader utvecklar utövarna sitt eget personliga rörelsemönster i kampflödet med kombinationer, finter och kontringar. Allt enlig fastställda ramar och riktlinjer som syftar till ett bra kampflöde. För att gradera till ett svart bälte tar det ungefär fem års regelbunden träning.


Hösten 2002 började jag träna goshindo, efter att ha tränat judo länge. Våren 2008 graderade jag till svart bälte.

källa: www.goshindo.com, sv.wikipedia.org/wiki/Goshindo